Specijalka za pamćenje

Za treću specijalnu izložbu pasa VIII. i IX. FCI skupine Kinološke udruge Zaprešić može se slobodno reći: Treća sreća! Ne zato što su prošle dvije izložbe bile neuspješne, već stoga što je organizatorima treću godinu uspjelo da izložbu prirede bez ijedne odgode. A razlozi za odgode proteklih godina bili su jasni i opravdani, pandemija korone mnoge je spriječila u održavanju bilo kakvih manifestacija, no ekipa iz Zaprešića se nijednom nije predala. Otkako je novo vodstvo odlučilo oživjeti rad udruge i organizirati izložbu, plan im je bio da to bude prva prava proljetna izložba u zemlji pa su i prvi dani proljeća bili željeni termin. U 2020. izložbu su odgodili i uspjeli je održati u lipnju, godinu poslije pomaknuta je sve do rujna, a sada je stigla i željena prilika da upravo sa specijalnom izložba pasa KU Zaprešić otvori kinološku sezonu u zemlji. Takva prilika zasluživala je i rekordni broj pasa, pa je na izložbu na terenima ispred shopping centra Westagate stiglo 165 pasa, vlasnika iz Hrvatske i Slovenije, BiH, Srbije i Mađarske, ali i Ukrajine, Poljske, s Islanda pa i iz Indonezije. Pse iz tridesetak pasmina, u dva velika i sjajno opremljena ringa, sudili su Marco Marabotto iz Italije (IX FCI skupinu) i Ivan Vasiljević iz Srbije (VIII FCI skupinu). Već tradicionalno najzastupljeniji su bili francuskih buldozi i labrador retriveri, no mogao se primijetiti i vrlo velik broj pudili u svim varijetetima.

 

Najljepšim psom izložbe je proglašen mužjak velike crne pudle iz Slovenije Liliput Stardust, vlasnice Nine Kropivnik. Ona je nakon izložbe uputila riječi zahvale organizatorima: “Hvala Kinološkoj udruzi Zaprešić na tako ljupkoj izložbi, na atmosferi bez stresa, sa sjajnim sucima kojime također želim zahvaliti na pažnji prema psima izloženima danas. Za mene i mog Erosa ovo će biti dan kojeg ćemo se zauvijek sjećati!”

Izložbu su i treću godinu zaredom podržali vjerni pokrovitelji koji prate Kinološku udrugu Zaprešić. Na prvome mjestu je to bio Monge, talijanski proizvođač vrhunske hrane za pse, i tvrtka Animap Pet, zatim veterinarske ambulante Ljubimac iz Zagreba i Pro-Vet iz Zaprešića, Westgate shopping centar i grad Zaprešić te tvrtka TLK Grupa sa svojim Pet Professional proizvodima za dezinfekciju.

 

Baš kao što uz izložbu stoje vjerni pokrovitelji, povjerenje u zaprešićki show imaju i izlagači. O tome svjedoči činjenica da je golema većina onih koji su sudjelovali na prve dvije izložbe sa svojim psima došla i na treću. A pohvale koje su organizatorima stizale od izlagača u porukama, na društvenim mrežama i pozivima, posebna su priča. Tako velik broj lijepih riječi od izlagača rijetko kada prime i neusporedivo veće internacionalne izložbe svih pasmina. Nije stoga nikakvo pretjerivanje kad u Kinološkoj udruzi Zaprešić kažu da je njihova izložba za samo tri godine izrasla u najprestižnju i najhvaljeniju specijalku u zemlji!

Najljepši pas Specijalne izložbe BISS

Pudl veliki crni LILIPUT STARDUST

vl. Nina Kropivnik

Najljepši mladi pas Specijalne izložbe (Junior BISS)

Španjolski pas za vodu ZORRAZO JACKPOT

vl. Marika Fredrikson & Ivor Jelavić

Najljepši pas VIII FCI skupine (BISS FCI VIII)

 1. Španjolski pas za vodu, ZORRAZO CHARMSTRONG
  uzg. Marika Fredrikson, vl. Marika Fredrikson (Hrvatska)
 2. Labrador retriver, BLOOMWOOD LIPSTICK ON THE GLASS,
  vl. Ewa Maria Kotowska i Ivana Črnko Kuzmić
 3. Zlatni retriver JACK OF ALL TRADES DAGCHELLS
  vl. vl. Marijana Račić

Najljepši pas IX FCI skupine (BISS FCI IX)

 1. Pudl veliki crni, LILIPUT STARDUST
  vl. Nina Kropivnik
 2. Bišon, PRECIOUS PROMISE VON GOLDEN SUN
  vl. Yakin Calista Beatrice & Tommy
 3. Francuski buldog, LAZARUS DE INFINITUM TAURUS
  vl. Katja Milat

Najljepši mladi pas FCI VIII (BISS Junior FCI VIII)

 1. Španjolski pas za vodu, ZORRAZO JACKPOT
  vl. Marika Fredrikson & Ivor Jelavić
 2. Labrador retriver, FULLCOOL BLUE MOON
  vl. Kaća i Davorin Kacian
 3. Zlatni retriver, GLAMOUR SHINE KING OF THE CHAOS
  vl. Marijana Račić

Najljepši mladi pas FCI IX (BISS Junior FCI IX)

 1. Francuski buldog, LAZARUS DE INFINITUM TAURUS
  vl. Katja Milat
 2. Kineski kukmasti pas, CC TOP EXCLUSIVE DEXTER
  vl. Wanda Svetek
 3. Papijon, VILARDEN’S OH MY GOODNESS
  vl. Zsuzsanna Novák

Najljepši štenci (BISS Puppy)

 1. Francuski buldog, LIBURNIUM DO IT MY WAY
  vl. Ronald Nekić
 2. Tulearski pas, OROBIANCO AMAZING ANNA
  vl. Darija Damjanović
 3. Španjolski pas za vodu, ZORRAZO VILLIAN OF CIRCUMSTANCE
  vl. Marika Fredrikson & Ivor Jelavić

Najljepši najmlađi (BISS Baby)

 1. Havanezer, MYSTERIOUS KNIGHT PILOSUS
  vl. Maja Severinski
 2. Zlatni retriver, UNLIMITED DREAMS OF SUNSHINE’S VALLEY
  vl. Marijana Račić
 3. Portugalski pas za vodu, SWEET OBSESSION LETIZIA
  vl. Slađana Kocifaj i Svetozar Egić

Najljepši veteran (BISS Veteran)

 1. Portugalski pas za vodu, SWEET OBSESSION BUICK ROADMASTER
  vl. Slađana Kocifaj i Svetozar Egić
 2. Zlatni retriver, GLAMOUR SHINE DANZA KUDURO
  vl. Marijana Račić
 3. Španjolski pas za vodu, VALENTISIMO’S TUVIDA
  vl. Nigle Egginton

Najljepši radni/lovni pas (BISS working/hunting dog)

 1. Labrador retriver, MIRAKUL CARRIBEAN QUEEN
  vl. Ivana Črnko Kuzmić
 2. Zlatni retriver, JACK OF ALL TRADES DAGCHELLS
  vl. Marijana Račić
 3. Zlatni retriver, MARINIANIS DOLLY BELL
  vl. vl. Mateja Tuščić

Najljepši parovi (BISS couples)

 1. Zlatni retriveri
  vl. Marijana Račić
 2. Labrador retriveri
  vl. Ivana Črnko Kuzmić
 3. Francuski buldozi, MARINIANIS DOLLY BELL
  vl. Ronald Nekić

Najljepša uzgojna skupina (BISS Breeding Group)

 1. Labrador retriveri
  uzg. Ivana Črnko Kuzmić
 2. Zlatni retriveri
  uzg. Marijana Račič

Junior handling 8-12

Junior handling 12-18

Senior handling

Program dijete i pas

SUCI O IZLOŽBI

 

Sudac Ivan Vasiljević: Uživao sam u pogledu na pobjednike, o toj izložbi će se pričati!
— Imam potrebu zahvaliti vam se na povjerenju i gostoprimstvu koje ste mi ukazali na vašoj Trećoj specijalnoj izložbi. Poslije dužeg vremena imao sam priliku uživati u pravoj kinološkoj atmosferi, upravo onakvoj zbog koje sam se već skoro trideset godina zadržao u kinologiji. Pozitivna atmosfera koju ste kreirali uprkos brojnim obavezama oko organizacije, utjecala je na sve učesnike da se dobro osjećaju i u najboljem raspoloženju prezentiraju svoje pse. Takvoj atmosferi dodatno je doprinijelo i lijepo vrijeme. Imao sam veliko zadovoljstvo ocjenjivati pse iz VIII FCI grupe, koja je moja omiljena grupa i iz koje sam i započeo svoj kinološki put. Kvaliteta pasa je bila na visokom nivou, a ja kao sudac u ringu, na „slatkim“ mukama. Uživao sam u pogledu na pobjednike po pasminama u Best in show ringu i „ukrao“ koji trenutak više, prije donošenja konačne odluke o pobedniku grupe, kako bih omogućio publici, ostalim učesnicima i sebi produženo zadovoljstvo. Posebnu čast da izaberem najljepšeg psa izložbe iskoristio sam tako što sam izabrao psa koji apsolutno zaslužuje da stoji na pobjedničkom postolju. Znate, kada se na kraju podijele sve nagrade, završe čestitanja, kada škljocne posljednji kadar i kada momak s razglasa počne pakirati opremu, tada je vrijeme da se krene kući. Ono što su svi učesnici ponijeli iz Zaprešića je prijatan osjećaj lijepo provedenog dana, koji će prerasti u uspomenu, koja će se negdje na nekom drugom mestu prepričavati. Družili smo se prepričavajući naše uspomene, upoznao sam nove prijatelje, razmjenjivali smo znanja i iskustva… Upravo zbog toga mislim da je vaš klub ostvario svoj osnovni cilj i na pravi način doprinio tome da zadržimo postojeće i privučemo nove ljubitelje pasa. Hvala vam na svemu! S poštovanjem, Ivan Vasiljević

 

Sudac Marco Marabotto: Vaša izložba je bila naprosto fantastična, budite ponosni na nju!
— Hvala Vam na pozivu i lijepim danima u vašem krasnom gradu i vašem predivnom showu. Vratio sam se kući noseći izuzetna sjećanja na taj vikend. Vaša izložba je naprosto fantastična, a sve je bilo tako savršeno organizirano. Ringovi su bili veliki i prostor za izložbu je bio super za izlagače, pse i suce. Siguran sam da su izlagači cijenili i mogućnost da se parkiraju u blizini ringova, sve je bilo lako dostupno. Impresioniran sam brojem i kvalitetom pasa koje sam sudio. Svi moji pobjednici precizno se uklapaju u zahtjeve koje bih postavio pred pojedinu pasminu, a onih šest najboljih izabranih u grupi su svi iznimne vrijednosti. Budite ponosni na tu izložbu, to je doista izložba koju rade ljudi iz kinologije za ljude u kinologiji (made by dog people for dog people) i upravo je to ono što nas hobi treba. Hvala vam puno za gostoprimstvo i prijateljstvo, veliki zagrljaj, Marco Marabotto

 

 

IZLAGAČI O IZLOŽBI:

— Great show again!! Wonderful organization and amazing show! Always looking forward for your specialty! I think we will arrive in a bigger number next year!
Thank you Kinološko drušvo Zaprešić!
— Super organizirana izložba, svaka čast organizatorima!
— Divna izlozba i organizacija! Bravo! Vidimo se opet
— Fantastična izložba, fantastični suci. Sve pohvale organizatorima. Uživali smo! Baterije su sada na fuuuul!
— Congratulations to everyone, a great day and very well organised!
— Izuzetno dobra organizacija, osoblje, volonteri… Pošto je to naša prva izložba nakon više desetaka godina, hvala svima, hvala i drugim uzgajivačima na pomoći, hvala hendlerici, vidimo se iduće godine!
— Svaka čast na odabiru sudačke liste za vašu specijalku, pun pogodak!!